Vand og sand. Det kendetegner den forgangne marts. Masser af regn fra oven og sand på greens og greensomgivelser, hvor greenkeeperne blev fanget af det dårlige vejr. Det er dejligt at få nogle af de tunge vedligeholdelsesopgaver ”af vejen” inden sæsonen for alvor begynder, men denne gang gik det ikke så godt som tidligere. Jeg har prøvet dette i 18 sæsoner og kun få gange før har vi været så uheldige med vores arbejde at det ikke har kunnet færdiggøres tilfredsstillende. Det beklager jeg.
April starter altid kold og blæsende, men kan godt rumme masser af sol og så er den tilmed årets tørreste måned. Kulde og tørke er ikke den bedste kombination når du som greenkeeper gerne vil have banen i gang så hurtigt som muligt for spillerne står i kø og vil ud at nyde det gode vejr. Først i slutningen af april er temperaturerne så høje, at græsset begynder at kunne reparere slitagen efter spil. Derfor ser vi tit, at april er én af vinterens hårdeste måneder rent slidmæssigt. Banen er alligevel spilbar og vi nyder at anvende den hele året, men der er mange områder vi stadig passer på med at tage i spil for hurtigt.
Vores puttinggreens, 1. og 18. greens er sene om at blive spilbare efter vinter. Drivingrangen er våd og gør det umuligt at samle bolde ind uden at køre fast eller mase for mange bolde ned i jorden. Vi holder dagligt øje med forholdene og åbner så snart det er muligt.
Måttepåbud er stadig aktivt selvom vi nærmer os hastigt at spille med almindeligt oplæg indtil græsset for alvor kan bære.
Hold øje med opslag i klubben eller på nettet.
Vi har lige topdresset fairways. I år på en ny måde så vi ikke spiller i sandet så længe. Siden vi startede vores fairwayprogram for en del år siden, har vi årligt udbragt ca. en halv centimeter sand på fairways i marts. Vækstmæssigt er tidspunktet ikke ideelt for det tager lang tid før græsset har groet op igennem sandlaget. Men rationalet var, at vores fairways alligevel var så ødelagte af vinterens spil og hjortenes hærgen at det ikke gjorde en forskel. Men forholdene har ændret sig. Sidste år og dette år er fairways mindre skadede end tidligere år fordi vores program bestående af sand, frø og gødning begynder at virke. I år vil vi derfor i højere grad kopiere almindelig gængs topdressings praksis med mindre mængde sand men hyppigere udbragt. Den totale mængde på ca. 600 tons vil være den samme og måske vil den endda overgås hvis alt går vel.
På greens vil I opleve et nyt tiltag i år. Der er blevet monteret en roset på bunden af flagstængerne. Ready-golf er fint, men nu hvor vi må efterlade flagstangen i hullet når vi putter, betyder det at sliddet af hulkanten er blevet større fordi vi vil have hånden ned i koppen mens flaget står i. Under pandemien havde vi rørisolering monteret så vi ikke skulle røre flagstangen og den løsning var der mange, inkl. greenkeeperne, der godt kunne lide.
Rosetten er godkendt af USGA og R&A, så nu kan du vælge af putte ud med flaget i og derefter hive op i flagstangen så bolden dumper ud og så uden at hulkanten er blevet beskadiget. Smart. Vi håber, at I synes om tiltaget.
I april og maj bliver en del bunkers renoveret. Hjortene har været hårde ved bunkers som altid igennem vinteren. Når bunkeren har fået nye græskanter, skal græsset have tid til at gro fast før vi kan åbne den for spil. Et spilleforbud respekterer I golfspillere, men det gør hjortene ikke. Derfor efterlader vi store køreplader i bunkers som hjortene ikke kan lide at træde på og på den måde mindsker vi skadesniveauet. Enkelte medlemmer har fået den opfattelse, at greenkeeperne er sløve eller glemsomme siden vi efterlader plastikplader i uger i bunkers, men, beklager, det er vi altså ikke. Vi udfører vores arbejde indenfor de meget specielle rammer som Dyrehaven giver os.
God start på den varme del af golfsæsonen.
Martin Nilsson, Chefgreenkeeper