Nyt fra banen
Planlagt arbejde på banen de næste uger:
Uge 20:
Greens topdresses mandag.
Prikning på forgreens
Der vandes på 11. og 13. fairways
Uge 21:
Tees prikkes og topdresses
Foråret er stadig meget tørt og vi venter på græsvæksten. Den kommer ikke før der kommer godt med regn. Vi vander så meget som vores anlæg tillader os, men de arealer, der ikke er dækket af sprinklere lider. En uge med kedeligt regnvejr ville gøre underværker for banen.
Vi har fået rigtigt mange hekseringe de seneste år. Først på vores forgreens, så på enkelte teesteder og nu også på fairways. Hekseringe er en naturligt forekommende svamp, der trives i græs. Der findes forskellige typer af den, men den mest skadelige er den vi ser på banen lige nu. Græsset svides af store mængder frigjort kvælstof når hekseringen stille og roligt vokser. Hekseringe er tydelige når forholdene er tørre som vi har på vores bane nu. Hvis vi får en våd sommer, vil græsset bedre kunne kæmpe sig tilbage. Det ved vi ikke om vi får, men indtil da vil greenkeeperne forsøge at udbedre skaderne på vores forgreens. Sidste år arbejdede vi intensivt på en række forgreens plaget af hekseringe med en vis succes. Det arbejde genoptager vi her i maj.
Så snart der kommer regn vil der blive bragt afspændingsmiddel og gødning ud på fairways. Vi har tættere græstæppe på fairways end sammenlignet med andre forår og de er mindre skadesplagede efter hjortene. Divots fra vinterspil hører nu fortiden til fordi I er blevet så gode til at anvende måtter igennem vinteren. Så vores udgangspunkt for yderligere at løfte vores fairways er bedre end sammenlignet med andre år. Nu er det bare vand, der er den begrænsende faktor. Måske bliver lange tørkeperioder mere udbredt, men vi forbereder os ved at vælge mere tørkeresistente græsarter når vi eftersår og brugen af afspændingsmiddel hjælper også græsset til at få det maksimale ud af jordens vandindhold. Et tæt græstæppe modsat et åbent hullet hjælper også til at mindske fordampningen. Opbygningen af et tæt græstæppe er det som gødningen hjælper med til.
Det kan virke omsonst at anvende divotposerne på fairways når det er så tørt som det er, men det er altså stadigvæk en rigtig god hjælp til at skabe jævnere fairways og få repareret hullerne så hurtigt som muligt. Jeg synes omsætningshastigheden på de ophængte poser i starterhuset er for lav i år, så her må I godt blive mere flittige. På forhånd mange tak.
Vi har fået en robotklipper på prøve. ”Crille”, som den hedder, har flere af jer skiftet bekendtskab med ude på rangen. I ca. 2 måneder skal den passe Louis’ store teested. Derefter kan vi evaluere om den kan finde ud af at klippe udenom dividers, skilte og spillere og om den kan klippe i tees og hjorteefterladenskaber. Men den første prøvetid har været meget positiv og vi greenkeepere er svært begejstrede. Nu lader vi også Crille klippe shortgameområdet og måske er det en lille verdensnyhed for klubben. Jeg har i hvert fald ikke hørt om andre steder hvor de lader en robot klippe et nyetableret græsområde til.
Der sker rigtigt meget inden for robotklippere til professionel pleje i disse år og løsningerne bliver mere og mere attraktive. De klipper godt, de er blevet ”klogere” og mere effektive og de er driftssikre. Klimaregnskabet og lydniveauet er også plusser. STERF, den fælles nordiske græsforskningsfond, er begyndt at forske i om græsset bliver sundere og stærkere af at blive klippet af små robotter i stedet for store og tunge dieselmaskine. Jeg ser robotter på golfbaner som en del af golfbanernes fremtid. De vil frigive tid for greenkeeperne til at kunne fokusere på detaljer i stedet for produktion. Specielt ukrudt, insektskader og sygdomme vil tage meget af greenkeepernes tid i fremtiden efterhånden som sprøjtegiftene forsvinder. Måske forsvinder de hurtigere end vi regner med, da EU-kommissionen er kommet med et lovforslag om et generelt stop i hele EU af brug af sprøjtegifte på græsarealer hvor mennesker færdes.
Som skrevet er robotten på prøve i vores klub. Selvom mange klubber er i fuld gang med at anskaffe sig robotter er vi ikke sikre på, om de passer ind i Dyrehaven og om alle de mange regler vi skal følge, overhovedet vil give plads til dem. Det må tiden vise.
Måttepåbud på rangen er nu endeligt ophævet. Stakkels Louis. Nu starter hans svære tid hvor hans elskede range slås i stykker hver dag. Det er et vilkår han må acceptere, men I kan hjælpe ham ved, at øve jer i at slå jeres øveslag i linjer i stedet for et spredt mønster. Det vil mindske sliddet markant. Oskar og Klar er behjælpelige med at vise jer teknikken.
Kryds fingre for regn, husk at brug jeres pitchfork og snup en divotbag med på turen.
God fornøjelse,
Martin Nilsson, Chefgreenkeeper.