Skip to content

Skandinaviens første golfklub

Vi er Skandinavies første golfklub

Vi er Skandinaviens første golfklub placeret på den unikke og historiske Eremitageslette. Medlem eller gæst er banen en oplevelse for alle, giver større golfglæde og holder dig i bedre form, for i Dyrehaven kan vi spille hele året. Skønt tæt på storbyen, alligevel fri for støj i det fredede område. Nyd udsigten fra terrassen ud over Eremitagen og oplev golfhistorien i Skandinaviens første golfklub, sammen med familie og venner.

Banen er designet til det brede handicapniveau, hvor det spillestrategiske er vægtet lige så højt som det æstetiske. Den vil udfordre dig på dig på det niveau, dit golfspil befinder sig og samtidig give en fantastisk naturoplevelse på alle årstider.

Mødet med golfspillet kan blive en livslang kærlighed, balsam for sjælen, give dig et godt helbred og udvide dit sociale netværk, fordi alle kan spille mod alle. Golf kan spilles hele livet, der er en behagelig stemning i klubben, og der bliver skabt venskaber, når du efter spil og træning hygger på 19.huls terrasse.

Det er sjovt at begynde og med den hjælpsomhed man modtager fra medlemmer, trænere og sekretariat er du hurtigt godt i gang.

For nye medlemmer skaber KGK glæde og netværk. Du føler dig velkommen fra Dag 1, omgivet af venlighed og glade mennesker.

skandinaviens første golfklub

GOLFEN FØDES I DANMARK

Bestyrelsesprotokol for Københavns Golf Klub 1901

Charles R. Jensen viser golf frem på Eremitagesletten for en del gæster. Charles anbefaler dem at man samler sig i en klub. Dette bliver starten på Skandinaviens første golfklub – Københavns Golf Klub (KGK). Klubben bliver dannet den 6. december 1898 i København.

KGKs arkiv går tabt under krigen. En juni nat 1944 bliver klubhuset bombet af en Schalburgtage gruppe. Alt materiale der er i klubhuset brænder op. En smule materiale udenfor klubhuset bliver reddet, bl.a. en bestyrelsesprotokol.

I bestyrelsesprotokollen står der:

”Det besluttedes at udsende Indbydelse til en begrænset Kreds – ca. 50 Herrer, som antages at nære Interesse for Spillet, med Opfordring til at indtræde som Medlemmer og foreløbig at møde for at lære Spillet at kjende den paafølgende Søndag på Lammefælleden.

Til foreløbig bestyrelse valgtes:

cand jur Vagn Aagesen

Fabrikant L. Friis

Grosserer Gustav Hage

cand med Folmer Hansen

Inspektør E. Schmidt

Klubben har derefter (ved L. Friis) erhvervet Magistratens Tilladelse til at spille på Lammefælleden, dog på Betingelse af at alle gravede Huller atter tildækkedes ved Spillets Ophør hver enkelt Spilledag”.

Ingeborg Scavenius vinder Danmarks første golfmatch i 1899

Avisen Dagens Nyheder skriver mandag 10. oktober 1898 om hvordan golf spilles:  ” Golf spilles af 2 eller flere Personer, der hver har sin Bold, – en hvid kugle af størrelse som et lille Hønseæg. Spillerne bruge endvidere Køller, der have et ret tyndt Spanskrørskaft og ende i en ombøjet lodret rillet Plade, af Jern eller Træ, og af forskellig Form, efter som Bolden skal skrabes op af et hul eller slaas fra et frit Sted, om den skal slaas langt eller kort o.s.v. En almindelig Spiller kan nøjes med 3 Køller”

Den første golfmatch i Danmark bliver afholdt af KGK. Den bliver spillet søndag 23. april 1999 på en bane på Lammefælleden. Banen er på 8 huller og bliver gennemspillet 2 gange. Damerne deltager også. Nummer et bliver Ingeborg Aagesen, i en samlet score på 109 slag. Altså cirka 7 slag per hul. En dame vinder den første danske golfmatch.

Senere samme år spiller man match ude på Eremitagesletten. Den første match på Eremitagesletten bliver spillet på en 18 hullers spillebane. Banen bliver dog snart ændret til en ni hullers spillebane.

Charles R. Jensen viser golfslag på Eremitagesletten 1898

Avisen ”Dagens Nyheder” skriver i en artikel, mandag 10. oktober 1898 bl.a. følgende:

”Manden hedder Jensen, er dansk af fødsel, expatrieret til Amerika, hvor han har lært Spillet meget hurtig og uddannet sig til Professional, d.v.s. Lærer i Golfklubberne i New York.

Hr. Jensen viste ude paa Eremitagesletten en lille kreds af Sportsmænd, hvorledes man skal slaa til en Golfbold. Og det gjorde han virkelig pænt. Med en hurtig smidig Haandledsbevægelse fik han afvexlende Bolden til at flyve meget betydelige Distancer og til langsomt at snige sig ned i sit Hul, og viste, hvor fint og nøjagtigt at Spillet kan drives.

Med hensyn til Spillepladser her i Byens Omegn mener han, at Eremitagesletten foreløbig er den bedste, Fællederne kunne nok bruges, men saa længe Spillet er nyt, er der ikke til at være for Tilskuere, som ville ”lege med”.

Om Spillets fremtid her i landet udtaler han sig med megen Skepsis, vel vidende, hvor længe det varer, før nogen ny Sportsgren vinder indpas. I øvrigt agtede han at blive her hjemme foreløbig, I særdeleshed hvis han kunne få Elever eller blive Klublærer i Golf.

Altsaa, hvis Nogen vil lære det, er der nu en lejlighed. Henry”

KGK noterer efterfølgende i sin bestyrelsesprotokol:

”Klubben har endvidere antaget Herr Charles R. Jensen, som under et fleraarigt Ophold i Amerika har uddannet sig i Spillet og bl.a. fungeret som professionel Lærer ved flere klubber, til at arrangere Spillebanen og give Undervisning i Spillet. Ifølge Aftale skal han mod et Honorar på 25 kroner om Maaneden sørge for, at Banen er udlagt (Huller anlagte) hver Søndag, og skal være aktiv….”

Spillebanen som man kalder banen, skal være stor. Man udgraver hullerne enten i en kreds eller i en række. Hvert hul er 5 tommer i diameter og 5 tommer i dybde. Afstanden mellem hullerne er ca. 400 meter.

Charles R. Jensen bliver Københavns Golf Klubs første træner og chef greenkeeper.

Danmarks første 18 hullers golfbane​

Den originale tegning af golfbanen, hvor banen i store træk er lagt, som da banen står klar i 1928.

Den første spillebane bliver anlagt i Fælledparken i København i 1898. En rigtig golfbane er der ikke tale om. Man kalder det en spillebane. Banen har otte huller, og bliver brugt i få måneder. Hver søndag samme metode. Man graver otte huller ud, og efter spil bliver de otte huller atter dækket til.

I efteråret 1898 fatter man interesse for Eremitagesletten. Af flere grunde. Det åbne svagt bølgende landskab på Eremitagesletten egner sig til golf. Derudover er græs turfen på Eremitagesletten unik. Kongen er årsagen. Han flytter de sidste Stokkerup bønder væk i 1670. Herefter breder græstæppet sig. Kun forstyrret af græssende hjorte og ryttere til hest. Hjortene forhindrer at Eremitagesletten går i skov, idet de spiser de unge bøgeskud.

KGK spørger derfor i 1899 Dyrehaven om tilladelse til at spille golf på Eremitagesletten. De får den besked fra skovvæsenet, at alle har adgang til sletten. Det bliver starten til den første spillebane på Eremitagesletten i 1899. Spillebanen ligger i et trekantområde: Mellem Eremitageslottet, Hjortekærvej og vejen til Fortunen. Klubben ændrer med jævne mellemrum spillebanernes forløb.

Historien om Danmarks første rigtige 18 hullers golfbane begynder i 1920érne. KGK savner en rigtig 18 hullers golfbane. Formand Frederik Hegel foreslår at bygge en rigtig 18 hullers golfbane nord for Hjortekærvejen. Området på den nordlige side af Hjortekærvejen egner sig bedre til en golfbane. Et mere bølgende landskab med færre knolde.

Danmarks første 18 hullers golfbane bliver indviet den 4. maj 1928 på Eremitagesletten. 

The Open Banedesign​

KGK ønsker en bane i klassisk engelsk stil, og kontakter en kendt engelsk banearkitekt. Banearkitekten ankommer fra England i 1926 og tegner banen på 14 dage. To år senere står Danmarks første 18 hullers golfbane klar. Banen har smalle fairways, tyk rough og faste greens. En stil kendt fra The Open Circle golfbanerne i Storbritannien.

The Open designet øges under en større genopretning af KGKs bane. KGK kontakter i 2008 den skotske banearkitekt Tom Mackenzie, fra firmaet Mackenzie & Ebert. Firmaet arbejder bl.a. på syv ud af de ti Open Circle baner. Tom både designer og udfører genopretningen af KGKs golfbanen på Eremitagesletten. Mandskabet og maskinerne er de samme som Tom benytter på The Open banerne i Storbritannien. Genopretningen foregår i de to vintre 2008/2009 og 2009/2010.

the open banedesign

Fem-dobbelt The Open vinder Peter Thomson spiller på Eremitagesletten​

I årene 1946-1973 afholder Københavns Golf Klub en turnering for professionelle – Copenhagen Cup.

Berømte udenlandske professionelle golfspillere kommer og spiller Copenhagen Cup. De bruger turneringen som opvarmning til at spille The Open senere på sommeren. Ligheden mellem golfbanen på Eremitagesletten og The Open banerne giver samme spillestil. Copenhagen Cup er derfor en god opvarmning til The Open.

Peter William Thomson er den største af disse professionelle golfspillere. Thomson bliver født I udkanten af Melbourne i Australien i 1929.  Han vinder tre Majors i træk i det 20 århundrede. Som den eneste golfspiller nogensinde. De tre sejrer ligger i 1954, 1955 og 1956. Han vinder yderligere The Open to gange i 1958, og 1965. I 1965 besejrer han Jack Nicklaus og Arnold Palmer. Thomson kvalificerer sig for sidste gang til The Open i en alder af 49 år.

Thomson vinder i sin karriere ti nationale mesterskaber. Han spiller på PGA touren fra 1953 til 1954 og igen i 1956. Han vinder Texas International Open i 1956. Thomson får også en succesfuld senior karriere. Han vinder ni gange på Senior PGA Tour i USA og ender på toppen af pengelisten. Han bliver optaget i The World Golf of Fame i 1988.

Peter Thomson dør i 2018 i en alder af 88 år og efterlader sig fire børn.